SyarifJamil.Com

Motivasi Kewangan & Pelaburan Emas

Pelaburan Emas Modal Kecil

By Syarif Jamil

May 8, 2015


Satu perjalanan beribu langkah kehadapan bermula dengan langkah pertama. Bagi mereka yang ingin mulakan pelaburan emas, amatlah wajar untuk memulakan simpanan emas yang bermodal kecil dahulu. Buat masa sekarang, untuk memulakan pelaburan emas adalah hanya dengan bermodalkan dalam lingkungan RM200.

Kefahaman amatlah penting di dalam sesuatu bidang. So, untuk paham dengan lebih lanjut di dalam bidang ini, anda perlu bermula dahulu (Take Action). Jika tak bermula, proses untuk faham itu akan mengambil masa yang panjang.

Bagi yang nak mulakan pelaburan emas dengan modal kecil, mungkin anda boleh pertimbangkan salah satu daripada cara ni;

#CARA 1 : Beli Emas Secara GAP

Bulan Ogos 2014, Public Gold melancarkan satu produk baru mereka iaitu Gold Accumulation Program(GAP). Dengan bermodalkan serendah RM 150 sudah boleh mula memiliki jongkong emas 1 gram. GAP ini memudahkan cara kita menyimpan emas gram by gram dan mengikut kemampuan kita. Tambahan lagi, dengan GAP ini juga, emas itu disimpan secara percuma oleh public gold dan yang paling penting, ianya tidak dikenakan cukai GST.

Bagi mereka yang berada di Perantauan, Cara GAP ini adalah cara yang terbaik untuk anda. Untuk faham lebih lanjut berkaitan GAP ini, boleh baca artikel saya ‘APA ITU Gold Accumulation Program(GAP)?’

SJF_5077

#CARA 2 : Beli Syiling Emas 1 Dinar

Bagi yang budget around RM 600 ke RM 700, saya syorkan untuk anda tukar cash RM itu kepada 1 Dinar keluaran Public Gold yang berkualiti 99.99% dan beratnya 4.25 gram. Beli dan simpan sendiri.

SJF_5346 copy

1 Dinar ini susut nilainya hanya 8% dan ianya antara susut nilai terendah yang ada di pasaran Malaysia. Dinar ini juga bebas 6% cukai GST. Selain itu, nak beli pun mudah kerana ada 18 cawangan seluruh Malaysia.

#CARA 3 : Beli Gold Bar 1 gram

Terdapat banyak jenis gold bar 1 gram lain seperti gold bar 1 gram dari syarikat GCP atau kedai emas Poh Kong.. Harganya dalam lingkungan RM 200 dan saya 100% yakin yang harganya lebih tinggi dari harga Public Gold 1 gram belian secara GAP.

Ianya tidak salah untuk memiliki Gold Bar 1 gram jenama lain tetapi nasihat saya adalah, “saya tak galakkan anda untuk buat sedemikian kerana harganya tinggi dan susut nilainya juga tinggi sekitar 20%”. Apabila nak jual emas itu nanti lambat untuk untung. Boleh rujuk link ini untuk tahu ‘Kenapa Public Gold’.

1G

Syarif Jamil,

Bukit Mertajam,
8 May 2015.

Syarif Jamil

About the author

Alhamdulillah, saya adalah Authorised Dealer syarikat pengeluar emas pelaburan terbesar di Malaysia, iaitu Public Gold (kod PG047442). Saya aktif memberi nasihat tentang pelaburan emas yang betul sejak 2014.

WhatsAPP : +60136460265

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page

  >
  Open chat
  Nak Belajar Ilmu Emas dengan saya?
  Hi, Saya Syarif Jamil. Master Dealer Aktif Public Gold. Boleh saya bantu anda?