SyarifJamil.Com

Motivasi Kewangan & Pelaburan Emas

Perbezaan Cara GAP & Biasa

By Syarif Jamil

April 28, 2015


Secara keseluruhannya, di Public Gold ada 2 cara belian Emas iaitu belian secara Gold Accumulation Program(GAP) dan belian secara terus. Saya akan huraikan satu persatu perbezaan antara dua kaedah belian ini. Apabila anda habis membaca post ini, anda akan tahu cara manakah yg terbaik buat anda. Moga bermafaat.

JIKA GAP :

ianya adalah belian mengikut gram emas. Contoh, pada 28/4/2015, RM 151/gram. So, jika nak buat belian 10 gram, harganya adalah RM 1510 dan seterusya.

Screen Shot 2015-04-28 at 1.11.29 pm

JIKA BELIAN TERUS :

anda boleh buat belian untuk spesifik item seperti 1,5 dan 10 Dinar ataupun 10,20,50,100 dan 250 gram gold bar.

Screen Shot 2015-04-28 at 1.16.30 pm

#perbezaan 1 : Cara Belian

Cara belian GAP dan BELIAN TERUS adalah berbeza. Jika GAP, ada 3 step iaitu BANK IN, EMAIL dan TUNGGU reply dari Public Gold. Klik “Cara Membuat GAP”  untuk melihat 3-step untuk membuat belian cara GAP.

Jika BELIAN TERUS, untuk first time membeli emas saya sarankan anda minta bantuan DEALER untuk buat order. Takut berlaku apa2 masalah. Jika anda yakin boleh buat sendiri, boleh ikut step2 di-sini : Cara Membeli Emas (Online). Untuk belian seterunya nanti, anda boleh buat sendiri dan minta bimbingan dealer.

#perbezaan 2 : Update harga emas

Harga emas bagi kaedah GAP akan berubah pada setiap 12mlm waktu malaysia manakala bagi kaedah belian terus, harganya berubah setiap 20 minit kecuali cuti umum.

#perbazaan 3 : Cara Menyimpan Emas

Jika GAP, EMAS itu disimpan di Safe Box Public Safe, iaitu anak syarikat Public Gold manakala bagi kaedah belian terus, anda perlu menyimpan emas itu sendiri. Tempoh maksimum 2 bulan diberikan kepada anda untuk collect item di branch yg anda pilih.

Public safe

So sekarang dengan 3 perbezaan yang ada diatas, anda boleh ketahui cara manakah yang lebih baik buat diri anda. Pasti ada jalan yang terbaik untuk sesuatu yang terbaik untuk diri kita.

Syarif Jamil,

Bukit Mertajam,
28 April 2015.

Syarif Jamil

About the author

Alhamdulillah, saya adalah Authorised Dealer syarikat pengeluar emas pelaburan terbesar di Malaysia, iaitu Public Gold (kod PG047442). Saya aktif memberi nasihat tentang pelaburan emas yang betul sejak 2014.

WhatsAPP : +60136460265

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page

>
Open chat
Nak Belajar Ilmu Emas dengan saya?
Hi, Saya Syarif Jamil. Master Dealer Aktif Public Gold. Boleh saya bantu anda?