SyarifJamil.Com

Motivasi Kewangan & Pelaburan Emas

Jual Emas Public Gold di luar negara

By Syarif Jamil

September 4, 2015


Tajuk ini amat menarik dimana satu kelebihan emas PUBLIC GOLD berjaya dibuktikan dimana emas Public Gold berjaya dijual di luar negara. Banyak lagi kelebihan emas Public Gold, anda boleh klik ini : Kelebihan Emas Public Gold.

Untuk lebih spesifik, emas yang dijual di luar negara itu adalah bertempat di MEKAH. Salah satu ciri penting yang ada pada emas Public Gold adalah, ianya ada kelulusan LBMA, iaitu kelulusan dari badan antarabangsa emas dunia dan inilah yang membuatkan emas public gold laku di serata dunia tanpa ragu-ragu.

2

 

Di Mekah, jika anda berpeluang ke sana, anda akan dapat lihat banyak kedai-kedai emas di sekitar luar kawasan Masjid Al-Haram dan juga sekitar Masjid an-Nabawi. Peniaga emas di sana lebih menumpukan kepada penjualan emas perhiasan. Ingat, emas perhiasan bukan pilihan terbaik untuk simpanan dan pelaburan kerana susut nilai tinggi dan ada kos upah. Kenapa amat banyak kedai emas? ini merupakan persoalan yang saya alami.

Jawapan yang mudah dan tepat yang saya boleh berikan adalah, Emas adalah logam unik dan paling istimewa di muka bumi ini. Sesiapa sahaja yang datang ke mekah dan madinah dan membeli emas disitu dapat membawa emas itu pulang ke negara asal mereka dan emas itu masih bernilai. Tambahan lagi, ianya pula dibeli di kota suci mekah dan madinah lalu ianya menambah lagi sentimental value terhadap emas itu.  3

Kedai di atas (GOLD SONA MAS TALA FAROSHI) merupakan kedai dimana emas public gold itu dijual. Proses penjualan emas yang berlaku di mekah itiu adalah pada 4.2.2015, dimana harga buyback PG 1 Gram adalah sekitar RM 141.68 ke RM 144.2. Ada perkara yg menakjubkan berlaku di bumi saudi arabia dimana Emas PG di beli oleh kedai barang kemas disana dgn harga Saudi Riyal 150(s.r 150) iaitu sekitar Rm 150. Lebih tinggi buyback di mekah!! menarik.

4

PROCEDURE PROSES JUAL EMAS :

1) Mereka akan lihat certificate emas itu

2) Seal emas akan dibuka untuk tujuan timbangan dan periksa kualiti.

3) Akad belian dari pembeli

**P/S : Sebelum proses penjualan emas itu berlaku, anda mesti membuat keputusan sama ada nak jual atau tidak. Jika anda setuju, mereka akan membuka seal emas tersebut.

11926456_1024506627574124_34953647_n

Screen Shot 2015-09-05 at 8.35.08 am

Oleh itu, ini adalah rumusan yang dapat saya berikan berkaitan tajuk ini.

#KEBAIKKAN

-buyback lebih tinggi
-permintaan tinggi
– jika anda penabung emas, proses ini akan menguntungkn anda

#KEKURANGAN

-jika anda beli emas dari PG hari ini dan esoknya anda nk buyback di luar negara, anda mungkin akan rugi sedikit dari segi harga buyback.
-ada juga kedai yg tak terima gold bar, dan memerlukan proses trade in, tetapi, majority kedai terima je.
-Untuk dapatkan harga tertinggi sewaktu buyback, anda perlu buat bndingan dahulu, jgn trus jual jee.. Adakan perbandingan antara 3 kedai emas di luar negara.

Syarif Jamil,
Bukit Mertajam,
Pulau Pinang.
5 Sep 2015.

 

Syarif Jamil

About the author

Alhamdulillah, saya adalah Authorised Dealer syarikat pengeluar emas pelaburan terbesar di Malaysia, iaitu Public Gold (kod PG047442). Saya aktif memberi nasihat tentang pelaburan emas yang betul sejak 2014.

WhatsAPP : +60136460265

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page

>
Open chat
Nak Belajar Ilmu Emas dengan saya?
Hi, Saya Syarif Jamil. Master Dealer Aktif Public Gold. Boleh saya bantu anda?