SyarifJamil.Com

Motivasi Kewangan & Pelaburan Emas

Faktor Utama Kenaikkan Harga Emas Tahun 2015

By Syarif Jamil

December 24, 2015


aa.jpg

Rasa-rasa dari gambar diatas itu, anda boleh agak tak apakah faktor utama kenaikkan harga emas bagi tahun 2015??

“NILAI RM JATUH = KENAIKKAN HARGA EMAS DI MALAYSIA”

Suka atau tidak, kita perlu terima hakikat dimana nilai matawang RM kita telah susut sebanyak 24.2% dalam masa setahun. Ini bermaksud, keupayaan kita membeli atau “PURCHASING POWER” kita sudah jatuh. Kita memerlukan lebih banyak RM untuk mendapatkan sesuatu itu.

Jelas tak? 

Sedih kan? 

So, apa pulak yg terjadi dengan HARGA EMAS? 

Situasi harga emas di MALAYSIA dan di US adalah berbeza dimana kita membeli emas dengan matawang RM manakala, rakyat US membeli emas dengan matawang USD. Tambahan lagi, harga emas dunia merujuk kepada nilai USD seperti dibawah.

Screen Shot 2015-12-24 at 8.58.11 PM

Jika nilai matawang RM kita terus ditekan jatuh, maka secara amnya, harga emas di Malaysia akan terus menaik. Perlu tunggu dan lihat lagi? Lihat graf dibwah, ini adalah graf USD vs RM. Sedih melihat 1 USD bersamaan RM 4.289 ketika saya menulis ini.

Screen Shot 2015-12-24 at 9.05.04 PM

Realitinya, kita memerlukan lebih banyak RM untuk mendapatkan emas. Tahun lepas, saya membeli 1-gram emas 999.9 dengan harga sekitar RM 140+- dan tahun ini, saya membeli 1-gram emas 999.9 dengan harga sekitar RM 160+-. Itulah yang saya maksudkan. Kita memerlukan lebih banyak RM untuk dapatkan emas.

Harga Emas Dunia Sekarang Di Paras Terendah Seperti Di Tahun 2008!!

Screen Shot 2015-12-24 at 11.16.09 PM

Adakah harga emas akan jatuh di tahun 2016?? Adakah Nilai RM akan kembali kuat?? Sejarah telah banyak menceritakan situasi begini. Rakyat negara GREECE baru jeee hadapi masalah yang ala2 begini dimana matawang mereka sudah tidak laku!!
Nasihat Peribadi Saya Buat Anda bagi hadapi tahun 2016 yang akan datang ini: “Simpan dan laburkanlah sedikit wang anda kepada EMAS FIZIKAL”. Emas adalah penyimpan nilai yang paling utuh di muka bumi ini. Sekarang adalah masa yang amat sesuai untuk kita miliki emas dan istiqamahlah dalam menabung emas. nanti anda akan rasai kehebatannya.

“Rumusan yang boleh saya berikan berkaitan penyumbang kenaikkan harga emas bagi tahun 2015 adalah dari kejatuhan nilai matawang RM. Setuju? kalau tidak setuju, anda boleh abaikan perkongsian ini dan jika ianya bermanfaat buat anda, share-share lah di media social, agar ramai orang tahu berkaitannya”

Syarif Jamil,
Bukit Mertajam,
Pulau Pinang.
25 Disember 2015.

Syarif Jamil

About the author

Alhamdulillah, saya adalah Authorised Dealer syarikat pengeluar emas pelaburan terbesar di Malaysia, iaitu Public Gold (kod PG047442). Saya aktif memberi nasihat tentang pelaburan emas yang betul sejak 2014.

WhatsAPP : +60136460265

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page

>
Open chat
Nak Belajar Ilmu Emas dengan saya?
Hi, Saya Syarif Jamil. Master Dealer Aktif Public Gold. Boleh saya bantu anda?